Gul ertesuppe

Hver høst lager jeg en helt vanvittig mengde ertesuppe. Ikke bare er det en av de mer mettende suppene du kan lage, men den er billig og drøy når du fryser den (må ofte spes med en del vann når du koker den opp på nytt, men blir i tillegg nesten bedre av det). Ikke minst er den veldig god når du lager den skikkelig fra bunnen av. Ertesuppe er varig husmannskost som gir mye smak av få og billige råvarer. Du kan fint mette 20 mennesker for rundt 150 kroner, eller ha supre og kjappe suppemiddager til familien i fryseren i lang tid.

20120930-DSC_9357

Du trenger:

  • Ca. 1 kg salt svineknoke
  • Ca. 1 kg røkt svineknoke
  • 1, 5 kg gule, tørkede erter
  • 2-3 Løk
  • En håndfull fersk timian (ev. en halv håndfull tørket)
  • Pepper, salt
  • Vann

20120930-DSC_9344Legg de gule ertene i vann dagen før. Noen mener natta over holder, men jeg synes det er verdt å vanne dem ut i nesten 24 timer. Bytt gjerne vannet en gang underveis. Jeg synes også det blir best å blande en salt og en røkt knoke fordi suppa får en mer kompleks smak av dette. De to knokene bør være nesten like store, men om det ikke er mulig bør du velge en større salt og en mindre røkt knoke. Litt avhengig av hvor salte knokene er trenger du minimalt med salt i den ferdige suppa. Dagen etter tar du en stor kjele, jeg pleier å bruke en ti-liters, slenger knokene i og dekker dem med vann.20120930-DSC_9349 Kok opp, legg på lokk og still kokeplaten på laveste temperatur. Litt avhengig av hvor store knokene er bør de trekke fra rundt to til fire timer. De er ferdige når kjøttet løsner fra benet og du har en kraft med mye smak. Løft ut knokene og avkjøl dem samtidig som du koker de avrente ertene i tre liter av kraften fra knokene (forholdet bør altså være dobbelt så mange liter kraft som kilo erter). Ertene kan koke lenge, men minimum en time. Jeg liker best at ertene har kokt ganske i stykker (og pleier noen ganger å presse dem med en potetstapper) fordi jeg da slipper å plukke ut skallrester mens de koker. Etter at ertene har kokt seg møre slenger du i hakket løk og timian. Kok videre med lokk til løken er myk. Timian kan du ta i hele stilker av, 20120930-DSC_9350men jeg pleier å klippe timian i et kjøkkenglass så slipper jeg plukke ut stilkene senere. Rens knokene for fett, brusk og bein og ha de møre kjøttbitene tilbake i suppa. Smak til med pepper (og kanskje salt). Server med brød, rundstykker eller flatbrød. Øl og akevitt er ekstra godt til.

Noen liker å ha andre grønnsaker i suppa også, som stangselleri, gulrot eller potet, men jeg synes det er unødvendig. Den røkte og salte smaken tjener lite på dette, og gjør suppa litt dyrere enn nødvendig. Den blir heller ikke like god når den fryses. Om du likevel skulle ønske flere grønnsaker i suppa kan du koke de møre sammen med løken.

Jeg fryser restene i porsjoner på alt fra en halv liter til en liter i poser (noen liker å bruke melkekartonger, men det blir igjen unødvendig mye arbeid). Om du skulle trenge kjapp middag en dag er det bare å ta opp en pose, legge den i en kjele med kaldt vann i fem-ti minutter til innholdet «slipper» posen, helle innholdet i en passende kjele, spe med litt kaldt vann og koke opp.

Advertisements

Author: Gunnar

I'm a film buff that games, cooks and reads comics. I'm also passionate about photography and digital distribution. Yes, really. Posts can be bilingual. Sorry about that.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s