Chili con Carne

Det finnes like mange oppskrifter på Chili con Carne som det finnes meksikanske husmødre, men jeg er likevel overbevist om at jeg sitter på selve drømmeformelen. Balansen mellom det røkte, sterke, litt ubestemmelige jordaktige og den søte paprikaen er det som gjør en chiligryte skikkelig god. Husk også at kjøttdeig ikke har noe i denne gryta å gjøre. Gjenta etter meg: kjøttdeig har ingenting i en chili con carne å gjøre.

Følg denne oppskriften og du har festmat og frysemat i lang tid framover. Du trenger:

  • ca 2 kg høyrygg av storfe
  • ca 1/2 kg bacon (i bit)
  • olje til steking
  • 1/2 ss nellikspiker
  • 1/2 ss pepperkorn
  • 2 ss paprikapulver
  • 3 ss spisskumin
  • 1 1/2 ts røkt paprikapulver
  • 2 ss korianderfrø (hele)
  • 3 kanelstenger
  • 1 fersk habanero chili
  • 2 ferske jalapeno chili
  • 1 hel hvitløk
  • 3 store gulrøtter
  • 3 gule løk
  • 3 store stilker stangselleri
  • 1 glass økologisk tomatpuré
  • 5 assorterte bokser hermetisk tomat
  • 1/2 dl balsamico
  • 1 lime (saften og revet skall)
  • Storfekraft på glass
  • grillet paprika på glass (eller grill selv, jeg gidder ikke)
  • en øl, 0,33 l (gjerne mørk og god, men pils funker også)
  • 50g sjokolade (så mørk som mulig, jeg brukte 90%)
  • en bunt/potte fersk koriander
  • 4-5 bokser hermetiske bønner av forskjellig slag og farge
  • rømme til servering
  • nachochips til servering
  • cheddar til servering

Skjær bacon i små terninger. Skjær høyrygg i 2cm store terninger.

Skjær løken i 2 cm store biter. Det samme med paprikaen fra glass. De andre grønnsakene skjæres så smått du gidder. Stilkene på korianderen tar du med her. Spar toppene til serveringen.

Finn frem den store kjelen din. Stek baconterningene til de får fin farge. Ta de ut av kjelen og fortsett å steke høyryggen etappevis i baconfettet. Tilsett olje om det trengs. Høyryggterningene skal få fin farge. Ikke stek for mye av gangen. Da blir det kokt og ikke brunet.

Bland alt det tørre krydderet (knus pepper og nellikspiker) og svi det i et par minutter i kjelen. Det vil ryke og feste seg til bunnen, men det gjør ikke noe. Hell i grønnsakene og rør forsiktig til de begynner å svette litt og dra med seg krydderet fra bunnen av kjelen. Svi også tomatpuréen på samme måte i noen minutter. Ha i det brunede kjøttet, balsamico, limeskall og -saft samt øl. Bland godt og kok litt inn. Ha i resten av ingrediensene, bortsett fra bønner, sjokolade og korianderbladene.

Småkok i to timer eller til kjøttet er mørt. Blir det fort tørt tilsettes litt vann og/eller kok med lokk. Ha i bønnene (skyll godt, lake = promp) de siste ti minuttene og sjokoladen rett før servering. Strø også korianderbladene på toppen av gryta.

Serveres med rømme, revet cheddar, nachos og en kald øl!

Advertisements

Author: Gunnar

I'm a film buff that games, cooks and reads comics. I'm also passionate about photography and digital distribution. Yes, really. Posts can be bilingual. Sorry about that.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s