The Way of Kings av Brandon Sanderson

Way of Kings

Akkurat i det man har lagt fra seg den siste boken i Steven Eriksons Malazan-serie eller man har gitt opp å vente på at George R.R. Martin skal skrive ferdig det neste kapitlet i A Song of Ice and Fire dukker det opp en ny fantasy-serie som truer med å sette de andre i skyggene i flere år framover. Brandon Sandersons episke The Stormlight Archives kan fort vise seg å bli den definerende serien i vår tid og det kun etter at den første (av totalt ti) mastodontbøker er utgitt.

For min del er det ingen selvfølge at det er Sanderson som leverer en såpass interessant nye serie. For de aller fleste er han kanskje best kjent som mannen som tok over Robert Jordans serie The Wheel of Time etter Jordans alt for tidlige bortgang. The Wheel of Time var en møysommelig og stort sett dørgende kjedelig føljetong som gjorde Sandersons navn totalt uinteressant for min del. Nå er jeg tilbøyelig til å sjekke ut mannens mer originale verk (Elantris og Mistborn-trilogien virker å være gode steder å starte).

The Way of Kings er første bok i The Stormlight Archives og den er en enorm bok både i sideantall (nesten 1300 sider og rundt 45 timer på Audible) og i ambisjoner. Her er nemlig ikke de vanlige elementene man forventer å finne i en ellers klisjéhungrig genre. Ingen drager, alver, dverger eller ordinære trollmenn finnes i Roshar, som er navnet på Sandersons fiktive verden. Roshar er en verden av føydale samfunn, steinete mark, krig, sterke kjønns- og klasseskiller og ikke minst de fryktelige stormene som med jevne mellomrom ødelegger alt i sin vei. Det mest imponerende er likevel hvor god tid Sanderson har her, og hvordan han tegner de forskjellige kulturene og karakterene på en tidkrevende måte som overraskende nok verken føles møysommelig eller tungvint. Språket er ikke spesielt blomstrende eller klisjéfylt, som det ofte tenderer mot i denne typen verk. Derimot føles alt, selv de oppdiktede ordene og betydningene, viktige og ekte. Spennende er det også at så lite informasjon gis i fantasien, og det gir god grobunn for overraskelser og en rekke a-ha-opplevelser i de følgende bøkene i serien.

The Way of Kings følger fire karakterer fra forskjellige klasser og steder i Roshar. Szeth er en leiemorder med samvittighet som blindt må utføre de ordrene han får. Han har den tidligere kongen Gavilars liv på samvittigheten og er således den direkte årsaken til Roshars krig med den mystiske rasen Parshendi. Dalinar er den noble og rettskafne krigsherren som blir forrådt. Kaladin er den tidligere soldaten, dømt til slaveri, med et stort hat til overklassen. Shallan er den talentfulle og kunnskapsrike med en hemmelig agenda. I tillegg blir flyten i boken flere ganger avbrutt av førstepersonsskildringer av karakterer som ikke gjentas.

The Way of Kings er en stor bok på mange måter. Sanderson dikter et enormt bakteppe av kulturelle og samfunnsmessige konflikter som alle setter sitt spor på krigen som finner sted mellom menneskene og Parshendi på et enormt platå et stykke utenfor sivilisasjonen. Krigen har kontemporære årsaker og mål, men historien som blir fortalt strekker seg mange tusen år tilbake i tid – en tid preget av magi og store dåder. The Way of Kings er begynnelsen på denne historiens tilbakekomst.

Neste bok i serien, Words of Radiance, kommer i 2014. Den er ikke like omfattende med sine 600 sider. Det er nok lurt, for alt i alt er det lengden på The Way of Kings som taler mest i mot den.

Advertisements

Author: Gunnar

I'm a film buff that games, cooks and reads comics. I'm also passionate about photography and digital distribution. Yes, really. Posts can be bilingual. Sorry about that.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s